REFORMÁTUS ESTÉK II.

A Kisvarsányi Református Egyházközség szervezésében az elkövetkező ünnepes félévben „REFORMÁTUS ESTÉK - Ünnepre hangolva” címmel kulturális programok kerülnek megrendezésre beregi és szabolcsi templomokban. A programsorozat célja, hogy a térség kis falvaiba neves művészek segítségével eljussanak olyan magas színvonalú előadások, amelyek szakrális témájuk és tartalmuk révén teljesebbé, gazdagabbá teszik egy-egy egyházi ünnep élményét és üzenetét.

A reformáció ünnepére készülve, Kátai Zoltán énekmondó, „Karddal és tollal” címmel mutatja be Wathay Ferenc katonaköltő énekeit. Kátai Zoltán művészetét leginkább a hűséggel lehet jellemezni. Hűség a népdalok, dicséretek, históriás énekek dallamához és szövegéhez, valamint hűség a hagyományokhoz és hűség a hithez.

Ennek is köszönhető, hogy rátalált a hazához és vallásához hű Wathay Ferencre, akinek az 1600-as évek elején megírt verseit mondja énekbe korabeli hangszereléssel.

(Wathay elsősorban katonaember, aki a székesfehérvári ostrom során kerül török fogságba és raboskodik Konstantinápolyban, a híres és hírhedt Fekete Toronyban. Itt írja meg 28 műből álló énekeskönyvét, amit saját rajzaival illusztrál. A csupán négy elemivel rendelkező vitéz mesterien bánva a szavakkal ír Istenről, hitről, hazaszeretetről, szerelemről. A koncerteken ezekből az énekelt versekből kaphat ízelítőt a nagyérdemű.)

Időpontok, helyszínek:

Október 26.    18:00   Kisvarsányi református templom

Október 27.    18:00   Gelénesi református templom

Október 28.    18:00   Jékei református templom

Október 29.    17:30   Barabási gyülekezeti terem

A rendezvényt a 76/2011. (VII.29.) VM rendelet alapján a Helyi Vidékfejlesztési Stratégiák LEADER fejezetének, 1026308. azonosítószámú, Ifjúsági, kulturális, helyi hagyományokra épülő rendezvények címmel kiírt pályázaton nyert támogatás biztosítja.

Az alábbi linken megtekinthető és letölthető a meghívó: Meghívó

Rácz Róbert

református lelkipásztor